Jeg har mistet – Hvad nu?
Som pårørende til en afdød dukker der mange praktiske spørgsmål op. Her står vi til rådighed, for at hjælpe med afklaring på dine spørgsmål. Vi hjælper dig først og fremmest med at registrere dødsfaldet over for offentlige myndigheder. Derudover søges der også tilskud fra det offentlige.
Vi kontakter som udgangspunkt præsten og er bindeleddet mellem dig og offentlige instanser.
Det er altid en god ide at bede om et overslag på omkostningerne. Vi prøver at komme så tæt på som muligt, men gravstedspriser, blomsterpriser og annoncepriser kan svinge meget.
Praktisk
Tøj til den afdøde
Man kan blive iklædt lige det tøj man vil (jakkesæt, kjole, jeans, fritidstøj, nattøj). Tøjet kan medbringes ved vores møde. Breve og tegningen kan også lægges ned i kisten.
Transport
I Danmark er der tradition for, at man transporterer kisten i en rustvogn. Dette er ikke et krav, men det er de færreste der har transportmuligheder til kister pga. størrelsen. Rustvognen er indrettet til det.
Valg af kirkegård
Der er som udgangspunkt frit valg mellem kirkegårdene. Det er altid en god ide at gå en tur på kirkegården og finde ud af hvilken type gravsted der føles rigtigt. Der er stor forskel på kirkegårdene og de forskellige muligheder der tilbydes.
Ønsker man asken spredt over havet, kan man LÆSE MERE HER (link til ”10 spørgsmål, der forklarer regler om askespredning).
Mindesammenkomst
Vi har kontakt til lokale restaurationer der tilbyder at afholde mindesammenkomst uanset om der ønskes smørrebrød, tapas eller kaffe og kage.
Digital arv
Siden den første e-mail blev modtaget i januar 1983 er den digitale udvikling gået stærkt og de fleste mennesker efterlader sig i større eller mindre grad en digital arv. Internettet er kommet for at blive. Siden flere og flere benytter internettet i deres dagligdag, sætter man også nogle digitale fodspor. Enten via sociale medier som Facebook, Instagram og LinkedIn, men også gennem sin post fra det offentlige.
Facebook er et socialt medie, som alle aldre efterhånden benytter. Desværre er der også det, man kalder inaktive konti, som er ejet af personer afgået ved døden. Disse konti kan enten laves om til mindesider, dvs. alle kommentarer og billeder, likes og delinger kan ses. Alternativt kan de lukkes helt så den afdøde udnytter ”retten til at blive glemt”.
Retten til at blive glemt
I følgeskab med GDPR lovgivningen kom der en lov om, at man har retten til at få sine data slettet – retten til at blive glemt. Man har også retten til at få oplyst om hvad alle virksomheder gemmer om en selv – og retten til at få det slettet – hvis oplysningerne ikke er aktuelle mere.
Vores interne ordresedler med oplysninger bliver destrueret, når alt er afsluttet og faktura er betalt. Regnskabsloven foreskriver at faktura oplysninger gemmes i 5 år.
Hvad skriver vi på den interne ordre seddel?
Afdødes data skrives for at kunne indberette dødsfaldet til offentlige myndigheder, søge begravelseshjælp, finde gravstedsnummer på eksisterende gravsted osv. Vores kontaktpersons oplysninger med tilladelse til at håndtere papirarbejdet – altså, nu er vi blevet databehandler. Det er som regel den nærmeste pårørende. Hvem der skal være kontaktperson til skifteretten og sidst men ikke mindst, alt det praktiske med blomster, kiste, urne, gravsted, annoncer.
Vores notater makuleres når det hele er afsluttet