Begravelseshjælp fra det offentlige
Udbetaling Danmark udbetaler begravelseshjælp
Sådan opgøres formuen:
Når Udbetaling Danmark tager stilling til, hvad der kan udbetales i begravelseshjælp, tages der udgangspunkt i afdødes formue på dødsdagen, hvortil lægges de formuerettigheder, der opnås som følge af dødsfaldet. Formuerettigheder kan eksempelvis være ATP, forsikringer, pensionsordninger samt opsparing i Elysium Begravelsesopsparing.
Når afdøde efterlader ægtefælle, er det ægtefællernes samlede formue og formuerettigheder, inklusive særeje, der lægges til grund. Efterlevelsespension og løbende pensionsudbetalinger indgår ikke i formueberegningen.
Fast ejendom kan omfatte såvel helårsbolig som sommerhus, der overvejende benyttes af familien. Hvis familien har både helårshus og sommerhus, indgår den af den samlede friværdi, der overstiger kr. 100.000,- i formueberegningen.
Udbetaling Danmark beregner begravelseshjælp ud fra de samme oplysninger, som skal opgives til Skifteretten i forbindelse med behandling af dødsboet.
Der kan dog udbetales begravelseshjælp, før Skifterettens dokumenter foreligger, såfremt begravelseshjælpen skal udbetales efter et barn under 18 år, eller hvis der kun søges om det faste minimumsbeløb på kr. 1.050,-.
Udbetaling Danmark kan efter et konkret skøn i nogle tilfælde udbetale begravelseshjælpen som et acontobeløb, som efterreguleres, når boet er endeligt opgjort.
Hvem har ret til begravelseshjælp?
Har man ret til dansk sygesikring, har ens pårørende i de fleste tilfælde også ret til hjælp med begravelsen, når man dør.
Beløbsgrænser pr. 1. januar 2024
Begravelseshjælp:
Personer under 18 år kr. 10.450
Personer på 18 år og derover kr. 12.500, afhængig af formue.
Formuegrænser, gældende for voksne:
Personer u/ægtefælle kr. 20.950 / 33.450
Personer m/ægtefælle kr. 41.800 / 54.300
Er afdøde født før 1. april 1957, får man kr. 1.050 uanset formue.
Gå evt. ind og læs mere på borger.dk